Postanowiłem założyć temat z przepisami na różne pyszności ze szczególną dedykacją dla Smietan188 (Andrzeja), który już dusi mnie trzeci rok o przepis na omaczkę (Ajwar).
Omaczka
3 kg czerwonej papryki zmielić na maszynce
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
1 łyżeczka chili
3 łyżki soli
Wszystko gotować około 20 minut, następnie dodać 3 główki czosnku (starte), około 600 gram przecieru pomidorowego.
1 szklanka octu
3 liście laurowe
1 paczka bazylii, pieprz do smaku.
Gotować 10 min.
Gotową omaczkę przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 20 min.
Na koniec jeden słoik (DUŻY!!!) zabrać na zlot dla kolegów .
[ Dodano: 2018-08-18, 14:28 ] Ogórki w musztardzie
- 3 kg. ogórków
Zalewa:
- 2 litry wody
- 0,5 litra octu 6%
- 4 małe słoiki musztardy (ja daję tą czeską, którą zawsze mam na zlocie)
- 0,5 kg cukru
- 3 łyżki stołowe soli
Przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, musztardę, sól i cukier. Zalewę dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż trochę przestygnie.
Umyte i osuszone ogórki układamy ciasno w wyparzonych słoikach, po czym zalewamy jeszcze ciepłą marynatą.
Pasteryzujemy 15-20 min (słoik 1 litr).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum