Witam Wszystkich! Mam takie pytanie gdzie znajduje sie włączniik wentylatora w Reni ! Czy to jest ten przy chłodnicy na samym jej dole? 3 kabelki do niego dochodzą. A jeśli nie to do czego on służy? Czy ewentualnie jest to ten pod kolektorem ssącym nie widoczny za bardzo! Właśnie zauważyłem że nie włączaja mi sie wiatraczki na szczeście nie zagotowałem fury! Wiatrki są oki sprawdzałem na krótko a poza tym przy włączeniu klimy tez mykają! Prosze o kilka cennych rad! Z góry dziękuje i pozdrawiam!
Dzięki Szopen za szybką odpowiedz! To się nazywa full serwis! Nie mniej jednak u mnie ten włącznik jest po prawej stronie jak mówisz przodem do autka. Pewnie to kwestia modelu!???
Tak - jest to kwestia modelu Tutaj kolega opisał nam - że jest to 3 pinowy włącznik... U mnie np. jest 2 pinowy (tylko i wyłącznie włącza wentylator przy zadanej temperaturze), a ten 3 pinowy - to prawdopodobnie chodzi o biegi wentylatora - przy mniejszej temperaturze - wolniej się kręci przy większej - szybciej... To tak na mój gust
Pozdrawiam
U mnie właśnie są dwa biegi wentylatorów ! Ale dokładnie to nie wiem jak to działa. Napewno po włączeniu klimy działa pierwszy bieg. A czy ten pierwszy jest również wykorzystywany do chłodzenia silnika po uzyskaniu pewnej temp czy tylko ten wyższy bieg?? Ja juz jestem po wymianie tego włacznika ale jeszcze tego nie obczaiłem. Koszt włacznika to 50 zł. Wymiana napewno nikomu nie sprawi trudności.
dr_belial [Usunięty]
Wysłany: 2007-02-06, 11:44
Sprawdzalem jak zachowuje się przełącznik nawiewu (nie działa na 1,2,3 "biegu" tylko na 4) i:
1. Jak przełączam go to słychać, że jak działa przekaźnik w skrzynce z bezpiecznikami, znaczy się robi "TYK".
2. Zmieniłem na przekaźnik taki sam i tak samo się zachowuje znaczy się robi "TYK" a nawiew nie działa.
3. Czyli przełącznik 4 stopniowy jest sprawny ale gdzieś przy silniczku nawiewu szukać usterki ??!?!??!?!?!?!?!?!?
Jakieś podpowiedzi. Spodziewam się, że często o to pytają właściciele "Renatek"
Pozdrawiem i czekam na nowe wpisy
PS
Ja mam trochę inne autko bo Espace ale też Renię
odnośnie wentylatorów chłodnicy to pierwszy bieg włącza sie przy włączeniu klimy automatycznie jak już ktoś pisał a drugi jeżeli temp. przekroczy poziomą kreskę na wskaźniku temp. na desce rozdzielczej ,wentylatory są podłączone szeregowo i zawsze pracują oba naraz pozatym z prawej strony chłodnicy patrząc od przodu jest jeszcze skrzyneczka z przekażnikami i termistorami (chyba ) tworzy całość z obudową wentylatorów
tak jest w J7R 12V z klimą
A więc odnośnie włącznika wentylatorów, pierwszy bieg załacza sie tylko razem z klimą jak napisał harius1, natomiast drugi bieg u mnie włacza się dopiero niewiele przed czerwonym polem, a nie po przekroczeniu poziomej kreski. Może wiecie co jest przyczyną tego? Niskiej jakości włącznik wentylatora? Drogi nie był
Wojtek759 [Usunięty]
Wysłany: 2007-03-20, 09:05
u mnie jest taki maly problem.... wentylator chodzi i jest dobry ale jak jade samochodem to temp. mi skacze i wentylator nie pracuje co może być ?? jakieś czujniki by padly czy coś ??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum