:     
 Przebieg: 



 • Album
 • Chat
 • FAQ
    Gość  • Rejestracja • 
 • Profil
 • Grupy
 • Szukaj
 • Download
 • Statystyki
 • Klubowicze
 • Użytkownicy
Użytkownik: Hasło:  


•  SALON R25  •  R25-TV  •  FORUM  •  PORTAL  •  LINKOWNIA  •  ! POCZTA !  •

Poprzedni temat :: Następny temat
Wyhoduj i upiecz to sam
Autor Wiadomość
TomiLee84 
Forowicz


R25: R21, F3N, 1,7b/g 1992
Imię: RENIA
Wiek: 39
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 155
Skąd: ursynów
Wysłany: 2013-10-22, 07:47   Wyhoduj i upiecz to sam
 

Cos dla Pań, chleb własnej roboty. Oczywiście Panowie też mogą ...





Gdyby ktoś chciał przepis to służę :wink:

A tu kiełki, których walory zdrowotne są ogromne.
_________________
R21-mój własny kwadrat
Ostatnio zmieniony przez TomiLee84 2013-10-22, 07:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
heinzu 
Częsty forowicz


Wiek: 41
Dołączył: 21 Maj 2009
Posty: 208
Skąd: EL
Wysłany: 2013-10-22, 16:48   
 

kiełkownicę też muszę sobie kupić tylko biorę się za to jak sojka za morze :)
_________________
http://img40.imageshack.u...tbannerver2.png
 
 
 
TomiLee84 
Forowicz


R25: R21, F3N, 1,7b/g 1992
Imię: RENIA
Wiek: 39
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 155
Skąd: ursynów
Wysłany: 2013-10-22, 18:58   
 

Ponieważ jest duże zainteresowanie tematem chlebowym :) (jedna osoba :mrgreen: ) postanowiłem,że zobrazuję pokrótce jak to się robi, ale zrobię to później. :P
_________________
R21-mój własny kwadrat
 
 
 
$SKORPION$ 
Znawca
Vice Vice Prezes OSZ



R25: 2.9, V6 Injection, B29F, 1990 automat
Wiek: 71
Dołączył: 02 Kwi 2007
Posty: 900
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2013-10-22, 19:16   
 

A ja jestem zainteresowany.Czekam na dokładny opis co do składników ,jak i do kolejności wykonywania poszczególnych czynności .
_________________

$SKORPION$ Każdego dnia w moim życiu zmuszony jestem dodać kogoś do listy ludzi,którzy mogą mnie po prostu: POCAŁOWAĆ W DUPĘ
 
 
 
TomiLee84 
Forowicz


R25: R21, F3N, 1,7b/g 1992
Imię: RENIA
Wiek: 39
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 155
Skąd: ursynów
Wysłany: 2013-10-22, 22:06   
 

$SKORPION$ napisał/a:
A ja jestem zainteresowany

Bardzo mnie to cieszy.

Zatem .....
Składniki:
- 1 kg mąki żytniej (może być orkiszowa lub każda inna dedykowana do wypieku chleba. Prócz żytniej, orkiszowej i pszennej innych nie próbowałem). Kupuję w TESCO po ok 4 zł/kg;

- 0,5 kg mąki pszennej (może być dedykowana do wypieku chleba - ok 3,5zł/kg - lub zwykła mąka poznańska za 2 zł/kg

- 1,5 litra wody przegotowanej ostudzonej letniej,ale nie zimnej (temp. ok 25 stopn.C)

- zakwas (ja dostałem zakwas,ale można zrobić samemu wg wskazówek:
http://smakowitychleb.pl/...-krok-po-kroku/ ---sam sprawdzałem i udał się.

- mała łyżeczka soli (lub dwie dla podkreślenia smaku)

- po szklance: słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane, płatki żytnie, dynia, sezam i inne - nie zmieniają znacząco smaku chleba. Ilość dowolna, może ich nawet nie być.
- przyprawy - wedle uznania jakie. Może nie być wcale;
- po szklance: żurawina, morele, suszone śliwki - wtedy wyjdzie słodki chlebek. Ja nie dodaję, bo te pierdy są konserwowane,a idea wypieku chleba jest taka żeby był zdrowy.




Wykonanie:
- do wanienki/miski wsypać 1 kg mąki żytniej, 0,5 kg mąki pszennej, wszystkie szklanki z dodatkami (może jednak szklanek nie dodawać :wink: ), sól, zakwas;



- dokładnie wymieszać (na zdjęciu dodaję soli,bo zapomniałem wcześniej. Ogólnie to w ogóle nie dodaję soli, ale ta mąka nie jest zbyt smaczna - nie z tesco);



- wlać 1,5 litra wody



- ugniatać jedną ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Drugą ręką trzymamy miskę/wanienkę. Dobry trening przed masowaniem pań lub sprzątaniem aut :P

- oczyszczamy dłoń z resztek masy/ciasta



- :!: :!: UWAGA :!: :!: Najważniejszy etap.
Przyszykuj słoik po majonezie i napełnij go do połowy tym ciastem z miski.


To jest Twój zakwas do wypieku kolejnego chleba. Załóż przykrywkę i nie zakręcaj jej - ma być luźno założona. Odłóż ten słoik do lodówki. Minimalny czas po jakim ja używam go do kolejnego wypieku to 2 tyg. (mam 4 takie słoiki). Nie wykluczone,że już po tygodniu leżakowania w lodówce będzie nadawał się do wypieku. Jak rozpoznać czy jest już dobry ?? Powinien mieć silnie octowy zapach,taki że naprawdę czuć jak się "zaciągnie" nosem. Uwaga !! Nie wiem jakie są skutki dłuższego zaciągania :lol:

- wkładamy ciasto z miski do blach wyłożonych papierem do pieczenia.


Jeśli chodzi o blachy to radzę zainwestować w teflonowe - droższe (ok 10 zł/szt), ale nie trzeba szorować ich po wypieku chleba,a właściwie to nic z nimi nie trzeba robić. Należy uważać żeby ich nie porysować w środku, więc na czas przechowywania wkładamy jedna w drugą przekładając je papierem (1 str. gazety anonse wystarczy);

- gotowy zestaw odstawiamy na 9 godzin do wyrośniecia

Im cieplej tym lepiej. Jeśli jest to zima to możemy położyć na grzejnik. Latem na parapecie na słońcu, ale nie w przeciągu.
Jeśli ciasto nie zwiększy znacząco swojej objętości podczas leżakowania to na godzinę lub półtora godziny przed wypiekiem wkładamy blachy do piekarnika i podgrzewamy do temp. ok 40-50 stopn. C. Powinno to zagwarantować zwiększenie objętości ciasta - ja tak robię i działa.

- pieczemy ciasto w temp 170° C przez 55 min;

- po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika, dalej wyjmujemy go z foremek (niemal sam wychodzi) i studzimy (chleb kładziemy na "brzuchu" - szybciej i lepiej odparowuje woda) na drewnianej desce (plastikowa deska lub jakaś gazeta jest BEEE,bo chleb może przejść zapachem plastiku lub papieru). Jak uda się delikatnie zerwać papier z chleba tak żeby go nie porwać to można go ponownie użyć.

Efekt końcowy już widzieliście. Niektórzy nawet mieli okazję skosztować na zlocie.
Chleb kładziemy na bok i kroimy - nie rozwala się tak.
To chyba wszystko.
Udany wypiek sprawia,że chce się piec kolejny chlebek i eksperymentować. Gorrąco polecam.
Smacznego :D
_________________
R21-mój własny kwadrat
Ostatnio zmieniony przez TomiLee84 2013-10-22, 22:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Adam 
Max ranga
oPoranek



R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka
Wiek: 58
Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 3687
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-10-23, 07:09   
 

mój Krzyś piecze chleby. Używa jednak do tego specjalnej maszyny do wypieków
_________________

 
 
mrmellon 
Starszy starszak



R25: Bordówka, jak zatankuje i Adam pożyczy :)
Wiek: 39
Dołączył: 14 Cze 2012
Posty: 113
Skąd: Holly_łódź
Wysłany: 2013-10-23, 09:45   
 

rany tyle roboty :/ a mało czasu :/
tu są szybkie przepisy :D www.obiadstudenta.pl
ze słynną jajecznicą studencką :D
http://www.obiadstudenta.pl/przepis.php?id=100
 
 
TomiLee84 
Forowicz


R25: R21, F3N, 1,7b/g 1992
Imię: RENIA
Wiek: 39
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 155
Skąd: ursynów
Wysłany: 2013-10-23, 23:20   
 

Adam napisał/a:
specjalnej maszyny do wypieków

to chyba tortmix naztwa się.

mrmellon napisał/a:
rany tyle roboty :/ a mało czasu :/

tylko tak wydaje się,bo długi opis.
_________________
R21-mój własny kwadrat
 
 
 
nicki16 
Raczek


Dołączył: 24 Paź 2013
Posty: 17
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-10-24, 12:11   
 

najlepszy to chlebek watykański inaczej zwany anyszów ;)
 
 
TomiLee84 
Forowicz


R25: R21, F3N, 1,7b/g 1992
Imię: RENIA
Wiek: 39
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 155
Skąd: ursynów
Wysłany: 2013-10-24, 20:48   
 

nicki16 napisał/a:
najlepszy to chlebek watykański inaczej zwany anyszów ;)


Nie znam, nie wiem, nie robiłem, sprawdzę czy jest "wykonalny"
_________________
R21-mój własny kwadrat
 
 
 
mrmellon 
Starszy starszak



R25: Bordówka, jak zatankuje i Adam pożyczy :)
Wiek: 39
Dołączył: 14 Cze 2012
Posty: 113
Skąd: Holly_łódź
Wysłany: 2013-10-25, 08:01   
 

sprawdź czy jest zjadliwy :D
 
 
Adam 
Max ranga
oPoranek



R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka
Wiek: 58
Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 3687
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-10-25, 11:34   
 

nicki16 napisał/a:
chlebek watykański inaczej zwany anyszów


nie anyszów tylko to chlebek przyjaźni Amiszów http://www.bistromama.pl/...ny-rowniez.html
Ostatnio zmieniony przez Adam 2013-10-25, 11:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
andrzejk 
Kandydat na znawcę


R25: 2100, turbo dx,B290
Imię: fifi
Wiek: 53
Dołączył: 22 Lis 2011
Posty: 545
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 2013-10-25, 17:55   
 

Jadłem ten chlebek i powiem wam super :D (smak)
 
 
mrmellon 
Starszy starszak



R25: Bordówka, jak zatankuje i Adam pożyczy :)
Wiek: 39
Dołączył: 14 Cze 2012
Posty: 113
Skąd: Holly_łódź
Wysłany: 2013-10-25, 23:14   
 

wg strony od Adama: inaczej zwany Niemieckie Ciasto Hermana :) Hermana Goeringa ?
zostanę przy przepisie TomiLee :D
 
 
nicki16 
Raczek


Dołączył: 24 Paź 2013
Posty: 17
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-10-28, 12:22   
 

Adam napisał/a:
nicki16 napisał/a:
chlebek watykański inaczej zwany anyszów


nie anyszów tylko to chlebek przyjaźni Amiszów http://www.bistromama.pl/...ny-rowniez.html


tak :) mój błąd :) tak czy siak- polecam bo obdarzy Was szczęściem i miłością :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Moesz ciga zaczniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Hosting strony: www.tombogmedia.pl
Strona wygenerowana w 0.04 sekundy. Zapytań do SQL: 29