R25: GTX 2,2 benzynka 89r, Pomógł: 1 raz Wiek: 48 Dołączył: 09 Lut 2008 Posty: 130 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2008-03-29, 23:29 Buczy przy ok. 3000obr/min.
Na pewno nie jest to uklad wydechowy dotykajacy gdzies tam do podwozia ale przy jezdzie ok. 100 kmh i obrotach ok. 3000 tys. tak jak by buczenie silnika przenosilo sie na karose ? tak jak by wpadala karosa w rezonans jakis jadac jeszcze szybciej buczenie znika.Sprawdzalem poduchy pod silnikiem i skrzynia i wygladaja na ok.choc wiem ze maja ho ho a moze i sa od nowosci moze ktos z was mial podobny problem ?
_________________ Pafnucy i Renata w jednym stali domku...
R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990 Pomógł: 17 razy Wiek: 47 Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 1603 Skąd: Grudziądz/Pszczyna
Wysłany: 2008-03-30, 12:07
Ja mam cały czas ten problem w R21 z silnikiem 2,2 J7T.
Rezonans występuje przy 2000-2200 obr.
Wymieniłem już wszystko. Poduszki skrzynia, silnik. Silentbloki zawieszenia ramy pomocniczej pod silnikiem ( 4szt), cały układ wydechowy. Zawieszenie w idealnym stanie i nadal nic. Dalej to samo.
Znajomy posiadajacy R21 z tym samym silnikiem twierdził ze tez dzieje sie coś dziwnego przy ok. 2000obr.
Pozostaje kwestia niewywazenia lub skrzywienia ktoregoś z elementów silnika lub skrzyni.
Moze to byc sprzęgło np. pękła jedna blacha w docisku. Moze to byc łozysko w skrzyni. A najszybciej moze to być koło pasowe wału. Jest ono złozone z dwóch częsci połaczonych gumową poduszką. Zapal silnik i zobacz czy nie widać tam bicia, czy nie jest krzywe.
Ja za jakiś czas jak R25 bedzie w pełni sprawna. Bede wyciagał i rozbierał silnik w R21 zeby zrobic mu mały remont i wtedy wszystko sie okaże bo spokojnie sprawdze sprzegło i skrzynie.
Ostatnia rzecz jaka mi przychodzi na mysl to taka , ze gdzies mogła rozleźć sie karoseria, ale u siebie tego nie zauwazylem mimo ze jest dosc powaznie zgnita w komorze silnika ( tez do naprawy niebawem).
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
R25: R25 TX 2,2 J7TA732 KAT B/G 1992 Pomógł: 13 razy Wiek: 78 Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 538 Skąd: werbkowice
Wysłany: 2008-03-30, 16:23
PAFNUCY napisał/a:
moze ktos z was mial podobny problem ?
Tak miałem identyczny
Sprawdż łożyska w tylnym zawieszeniu,nie mają luzu lecz ,,buczą" rozbieralne do ostatniej kulki nie może być wżeru na żadnej kulce lub bieżni.
Łożyska są nie wymienne trzeba wymienić całą piastę
Wcześniej spróbuj jechać 100 na 4 biegu jeśli ,,buczenie "zostanie 100% łożyska.
R25: GTX 2,2 benzynka 89r, Pomógł: 1 raz Wiek: 48 Dołączył: 09 Lut 2008 Posty: 130 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2008-03-31, 18:08
Wiec tak:na 100% nie sa to lozyska jak pisal Lucjan. Kolo pasowe patrzac na oko kreci sie idealnie wydaje mi sie ze to cos ze sprzeglem dlatego ze poszarpuje mu juz od dawna przy ruszaniu ale buczenie pojawilo sie od jakiegos czasu za to dzis jak pedzilem tak ze 100km/h to buczenie jak by zniknelo karramba!
Wysłany: 2008-04-01, 18:51
Nie mam pojecia generalnie silniczek chodzi jak na swoj przebiag i lata idealnie tylko to buczenie czasami:( w sumie nie jest to takie zeby przeszkadzalo w jezdzie ale moj wyczulone ucho to slyszy.Nie wiem narazie nie bede nic tykal tylko bacznie obserwowal .Dzieki.
Wysłany: 2008-04-02, 17:51
hehe wydechu to ja jeszcze nie wymienialem jak mam renatke koncowy tumik to latalem ze 4 razy i wiem ze w srodku jest wypalony ale nadszed juz jego kres! a srodkowy tak na koko jest caly a w srodku to nawet najstarsi gorale nie wiedza
[ Dodano: 2008-04-28, 19:40 ]
Mam!!! pod skrzynia biegow przechodzi taka beleczka ktora laczy podluznice i ta beleczke mam lekko przygieta a miedzy beleczka i skrzynia napchalo syfu czyli blota itp. po oczyszczeniu beleczki z syfu problem buczenia ustal ! i kto by pomyslal ze taka pierdolka dzieki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum