:     
 Przebieg: 

• Album
 • Chat
 • FAQ
    Gość  • Rejestracja • 
 • Grupy
 • Szukaj
 • Download
 • Statystyki
 • Klubowicze
 • Użytkownicy
Użytkownik: Hasło:  

•  SALON R25  •  R25-TV  •  FORUM  •  PORTAL  •  LINKOWNIA  •  ! POCZTA !  •

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Tombog
2009-03-23, 09:24
Montaż domykania klapy bagażnika w R25
Autor Wiadomość
Mariusz1500 
Fachowy forowicz

Wysłany: 2009-03-21, 12:57   Montaż domykania klapy bagażnika w R25

NA życzenie Adama opisze jak zamontowałem Domykanie klapy bagażnika w swojej 25 :)

Wszystko nabyłem u kolegi Grzybka ja zawsze :)
Potrzebne będą :
silnik domykania klapy :)
kompletna wiązka kabli z klapy az do słupka tylniego :)
moduł dający impuls elektryczny taka czarna puszka plastikowa o wymiarach mniej więcej 10x5cm :)
zamek służący do otwierania klapy (ten chromowany co sie naciska) :)

Na początku rozłożyłem tylnią kanapę , odkręciłem półkę z głośnikiem z tyłu po stronie kierowcy.
Zabrałem sie za zdejmowanie plastików najpierw zdjąłem plastik dachowy między tylnimi słupkami, potem cały plastik ze słupka tylniego po stronie kierowcy który jest az do lampki sufitowej.
Następnie wziąłem sie juz za klapę :) tu zdemontowałem plastikowa osłonę.
Wyjąłem zamek z klapy jest tam blaszka którą trzeba po prostu wysunąć bez używania siły :)
Zaopatrzyłem sie w sznurek i przystąpiłem do wyciągania starej wiązki kabli.
Po odczepiałem ogrzewanie tylnej szyby, silnik wycieraczki, siłownik zamykający zamek :)
Sznurek jest potrzebny do przywiązania kabli podgrzewania szyby i do wyciągnięcia całej starej wiązki aby potem było nam łatwiej przeciągnąć nową wiązkę kabli na to miejsce :)
Jak juz wyciągnąłem starą wiązkę a włożyłem nowa to przystępuje do montażu wszystkich nie zbędnych elementów :)
Ja zacząłem od montażu zamka potem silnik domykania klapy i moduł dający impuls elektryczny na koniec wszystko podłączyłem co do ostatniej kostki w klapie :)
Następnie przeciągnąłem wiązkę od klapy to środka auta i podłączyłem w tylnim słupku tak jak była podłączona stara wiązka kabli :)
Przyszła pora na test czy wszystko działa :)
Okazało sie ze nie działa :(
Bo w kostce w tylnim słupku jest tylko czarny przewód, a w kostce z klapy bagażnika jest czarny i czerwony i trzeba doprowadzić podtrzymanie napięcia .
Ja to podtrzymanie wziąłem z lampki bagażnika.
To podtrzymanie podłączamy pod czerwony przewód w kostce idącej z klapy bagażnika
Po podłączeniu ponowny test i teraz działa :)
Ale po kilku sprawdzeniach przestało działać okazało sie ze pali bezpiecznik 7,5A od oświetlenia kabiny miałem tak ze 3 razy bo zmieniałem cały czas na ten 7,5A
Przypomniałem sobie że w schowku w kokpicie ma jedna kartkę z Polskiej instrukcji obsługi mianowicie str 81 z bezpiecznikami i tam wyczytałem ze do oświetlenia kabiny , zamka bagażnika i innych , stosuje sie bezpieczniki 7,5A lub 15A .
Zamieniłem na 15A i jak ręką odjął :)
Pozakładałem wszystkie plastiki tak jak były zamontowałem półkę z głośnikiem , tylnia kanapa złożona :)
Jest tylko jeden mankament tego , teraz nie mogę zamykać klapy bagażnika z kluczyka bo jest założony inny zamek i kluczyk sie nie przekręca:(
A stary zamek nie może być ponieważ nie ma w nim włącznika który znajduje sie za to w nowym zamku , który włącza otwieranie klapy bagażnika
Ale jak tylko sie ociepli mam zamiar przełożyć wkładkę ze starego zamka do tego nowego :)
I to by było tyle z montażu domykania klapy bagażnika:)
Ostatnio zmieniony przez Mariusz1500 2009-03-21, 13:23, w całości zmieniany 2 razy  

Adam 
Max ranga
oPoranek

R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka
Wysłany: 2009-03-21, 14:27   

dzięki, jak tylko moje domykanie klapy bagaznika dojedzie to się biore za montaż według Twoichh wskazówek. Z samym zamkiem klapy tylnej kiedyś kombinowałem i nie wiem czy się da tą wkładkę przełozyć. Z tego co pamiętam ten srebrny przycisk jest nierozbieralny. Sam zniszczyłem jeden jak chciałem ramkę srebrną przełożyć. Ja też mam jedyny czynny zamek do klapy bagażnika i szkoda by było stracić możliwość otwarcia auta w momencie np. awarii pilota czy zasilania w samochodzie.

mrizzy 
Stary młodzik

R25: 2,2 TI J12i.e skladak
Imię: Bandyta
Wysłany: 2009-03-21, 18:54   

sorki za niekumatość ale jeśli mozna to : o co chodzi z tym domykaniem klapy ?? to na zasadzie ze bagażnik sam sie bedzie otwierał i zamykał ?? na jakichś siłownikach ?

Mariusz1500 
Fachowy forowicz

Wysłany: 2009-03-21, 19:07   

jaki elektromagnes tam normalnie jest silnik który zamyka klapę :) Adam jak dostanie to na pewno zrobi zdjęcia i pokarze jaka to wszystko wygląda bo ja tego nie zdążyłem zrobić :(

mrizzy 
Stary młodzik

R25: 2,2 TI J12i.e skladak
Imię: Bandyta
Wysłany: 2009-03-21, 19:24   

a otwiera też?

Adam 
Max ranga
oPoranek

Wysłany: 2009-03-21, 22:50   

chodzi tylko o samo dociągnięcie czy odpuszczenie klapy bagaznika. Pokrywą wtedy się nie trzaska a jedynie w elegancki sposób się ją kładzie. Mechanizm ja jedynie dociąga i zamyka. Podobnie z otwieraniem - lekkie wciśnięcie przycisku w tylnej klapie powoduje odpuszczenie mechanizmu trzymającego pokrywe bagażnika. Nadal jednak jej otwarcie następuję w sposób ręczny, przez uniesienie do góry.
Podobno jednak w wersji "Limousine" klapa do góry unosi się sama. Ale w tym temacie to już muszą się wypowiedzieć Maciek albo Adawen.

Ostatnio zmieniony przez Adam 2009-04-02, 12:04, w całości zmieniany 1 raz  

MaciejR21 
Specjalista
Vice Vice Vice Prezes OSZ

R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990
Wysłany: 2009-03-21, 23:17   

A tego to jeszcze dokładnie nikt nie wie. Na pewno jest jakieś wspomaganie bo przy siłownikach są styki i to dość pokaźne. Jeszcze nie podłaczaliśmy tam prądu ale zanim wszystko porozbieramy na pewno to sprawdzę.

Oluś 
Spełniony forowicz
oluś

R25: 2.2GTX,1989;Saf2.2,RN,1993;2,5V6Turbo;Espace2
Imię: Czarna, Szafa,
Wysłany: 2009-03-22, 13:22   montaż domykania...

Adaś - wszystie flaki z domykania już do Ciebie jadą :):):) A z tym podnoszeniem klapy - t ciekawa sprawa - proszę o więcej info na ten temat :):):) Chętnie i u siebie bym coś takiego chciałzrobić :)

Adam 
Max ranga
oPoranek

Wysłany: 2009-03-22, 18:20   

no domykanie już u mnie w bagażniku - czeka na montaż. Mariusz ładnie to opisał. Jak będe robił u siebie uzupełnię opis zdjęciami.

gzara 
Fachowiec

R25: 2,0 txe 1991
Wysłany: 2009-03-22, 23:24   

Aj tak kusicie tym domykaniem że chyba sam się zacznę rozglądać za domykaniem :) Ale narazie to muszę lampeczki na tylne słupki zamontować

Tombog 
Administrator
Wszechstronny laik

R25: V6i B29F AR4 R12
Imię: Francuzeczka
Wysłany: 2009-03-23, 09:29   

Tylny zamek można zostawić stary. Do niego jest po prostu z boku przyczepiony mikroprzełącznik i wystarczy go przełożyć na stary zamek i po sprawie.

-------------------------------------------------------
Przed rozmową ze mną skontaktuj się z lekarzą lub farmaceutem

Adam 
Max ranga
oPoranek

Wysłany: 2009-03-23, 11:13   

aaa dziękuję, bardzo cenna uwaga. Bo chyba samego wkładu zamka się nie przełoży

no to teraz mogę stwierdzić, że to wcale nie taka łatwa sprawa. Po pierwsze kłopot sprawia samo założenie nowej wiązki w miejsce starej. Moja w ogóle nie chciała się przeciągnąć przez klapę bagażnika - przeciągaliśmy ją z Jackiem wyciągając starą wiązkę a w jej miejsce montując nową. Musieliśmy jednak zdjąć kostki z kabli oraz zdemontować gumę która łączy klapę bagażnika z budą (wiązka przechodzi w środku niej). Przy okazji wymieniłem silnik wycieraczki tylnej bo chyba padł.
Okazało sie ze w mojej klapie od srebrnej miałem wszystko od domykania klapy. Był tylko uszkodzony sam zamek a dokładnie czujnik powodujący zamknięcie. Zamek od klapy sprzedałem jako zwykły - mam nadzieje że dobrze pełni swoją rolę. Klapę dostałem kiedyś od Jacka od V6 stąd ta niespodzianka.

początek prosty - demontaż plastiku z klapy i dostęp do mechanizmów wycieraczki jak i zamka. Z wycieraczką sprawa prosta - dwie śrubki od dołu i zakrętka od góry

rygiel zwykły jest mały - rygiel z domykaniem to cały kawał mechanizmu - róznice poniżej. Stary zamontowany jest na dwie śrubki - nowy ma jeszcze jedna srubę z tyłu.

tak jak pisał Tombog - nie trzeba zmieniać zamka. Wystarczy przełozyć sam ten mikrowłącznik. Trzyma on się na takiej małej przetyczce (wygląda to jak głowka nita). Ciężko to jednak wymontować. Ja po prostu popsułem jeden stary zamek (były i tak w nim uszkodzone inne elementy) i wyłamałem tą część. Mikrowyłącznik został cały razem z tym nitem ale tym razem mogłem go wyciągnąć za pomocą kombinerek. przełożenie do zamka który mikrowyłącznika nie ma to nie problem bo każdy zamek jest do tego montażu przystosowany. Niestety po tej udanej operacji - przy montowaniu zamka w klapie okazało sie że już był kiedyś klejony i element gdzie zaczepiony jest pręt od siłownika centralnego zamka uległ oderwaniu. Na szczęscie jeszcze jeden zamek miałem kompletny a ten z kluczykiem naprawię ponownie i zamienię przy następnej okazji.

reszta podobnie jak to opisywał Mariusz. Trzeba zdemontować troche plastików z wystroju wnętrza. Zasilanie w przeciwieństwie do Mariusza ja wezmę jednak z wiązki przy słupku tylnym i puszczę przez wolny (czerwony) przewód w nowej wiązce.

teraz o pomocnikach - na początku zasuwałem sam. Później zjechali Kris z Olą. Demontaż plastików to ręka Kris'a. Wiązkę przeciągał Jacek, który nadjechał wieczorkiem omówic sprawe wyjazdu. Dokumentacja fotograficzna poniżej ;)

i to by było na tyle - ciąg dalszy jutro - Dobranoc.

[ Dodano: 2009-04-02, 21:25 ]
no i ja tez mam już domykanie klapy. Będzie się miało co psuć. Często działa ale co jakiś czas się cholerstwo zawiesza. Muszę wtedy wyjąć bezpiecznik i włożyć raz jeszcze i już się robi OK. Ale na początek większych problemów nie ma. Za to prawie wcale go nie słychać - jedynie kliknięcie zamka przy domknięciu. :)
Plusem jest to, że wycieraczka tylna wreszcie działa. Ogrzewanie szyby po wymianie wiązek działa nadal. Tak samo centralny zamek klapy. Czyli nie zrobiło się gorzej a nawet czasem jest lepiej - więc nie narzekam :)
Co do pomocników to na sam koniec montażu dociągnął nad Jasień Skorpion :)

Mariusz1500 
Fachowy forowicz

Wysłany: 2009-05-19, 21:09   

Adam a po co odkrecales wycieraczke ??
ja tego nie robilem :)

moje domykanie juz wyzionelo ducha :) zepsul sie jeden czujnik co jest zamontowany przy siliczku domykania klapy :(

Adam 
Max ranga
oPoranek

Wysłany: 2009-05-20, 07:06   

odkręcałem bo nie działała, przy okazji wymieniłem więc silniczek :)

Kriss_Lodz 
Spełniony forowicz

R25: Renault Twingo I PH I 1.2 8V
Imię: Sig
Wysłany: 2009-07-11, 14:03   

Czujnik to ci wysiadł ale ten przy zamku :D a jak mówiłem co trzeba zrobić to nikt nie słuchał podjedziesz do adama to ci zaprezentuje jak się to naprawia w 5 min. w zasadzie bez zbędnego demontażu poza plastikiem na klapie :D

okazuje się że na mikrostyku robi się takie dziwne wyżłobienie i ono po prostu się blokuje o taka stopkę która to wszystko przyciska jesli chodzi o montaż u mnie a w końcu byłem pierwszy :P to pilniczek z pyłem diamentowym i biały smar półstały załatwiają sprawe na baaaardzooo długo

niestety co do wiązki to niestety u mnie jest trochę wiecej elektryki w klapie i nie wiem od czego niestety przeciągnąć u mnie się nie dało za to dało się zrobić nową z jednego kabelka :D bo w zasadzie potrzebne tam jest tylko samo zasilanie :D

Odpowiedz do tematu