:     
 Przebieg: 



 • Album
 • Chat
 • FAQ
    Gość  • Rejestracja • 
 • Profil
 • Grupy
 • Szukaj
 • Download
 • Statystyki
 • Klubowicze
 • Użytkownicy
Użytkownik: Hasło:  


•  SALON R25  •  R25-TV  •  FORUM  •  PORTAL  •  LINKOWNIA  •  ! POCZTA !  •

Poprzedni temat :: Następny temat
Pyszności świąteczne
Autor Wiadomość
oleks 
Kandydat na znawcę


R25: 2068 Turbo DX B290 1990
Imię: Renia
Wiek: 51
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 574
Skąd: Łodź
Wysłany: 2012-12-23, 17:57   Pyszności świąteczne
 

Tak mnie naszjszło (bo właśnie skończyłem robić śledzie i bigos)

Może wymienimy się, lub pochwalimy co ciekawego zagości na naszych stołach, przy okazji będzie okazja wymienić się przepisami.

Zacząłem ale pomimo tego że moje korzenie są gdzieś za Bugiem na stole mam standard:
śledzik (w oleju i w śmietanie - koniecznie własnej roboty), karpik (smażony i od wielkiego dzwonu w galarecie) rybka po grecku, uszka z grzybami, pierogi z kapuchą, barszczyk czerwony.
Dalej w święta to bigos i co tam z "pańskiego stołu zostało", babcia robiła kiedyś paszteciki ale to już historia, którą kiedyś na pewno odkurzę. :D

No i tak, a co u was?
 
 
Tombog 
Administrator
Wszechstronny laik



R25: V6i B29F AR4 R12
Imię: Francuzeczka
Wiek: 53
Dołączył: 31 Sty 2005
Posty: 2468
Skąd: Lublin/Warszawa
Wysłany: 2012-12-23, 22:06   
 

Jakbym gdzieś już podobny temat widział ;), ale niech tam ...

Śledzik ala tombog:

Matiasy lisnera
Czerwona papryka
Cebula
Średniej wielkości jabłko czerwonej karnacji
Ogórek kiszony
Malutki ząbeczek czochu
Ususzony chrzanik
Żółty ser w kostce
Cytryna
Pieprz
Pieczarki
Trochę czasu

Generalnie proporcje zależą od indywidualnych upodobań smakowych, ale ja to zawsze robię na oko, tak by mi się wizualnie podobało :D. W smaku to się jakoś zawsze sprawdza :).

Odlewamy olej z matiasów do bocznego naczynia. Kroimy matiasy na kawałki ok. 1x1. Pozostałe komponenty w mniej więcej równych proporcjach na drobniutkie ( 0,2 - 0,5) kawałki. Chodzi o taki dobór, by cała reszta była jedynie dodatkiem i żeby nie szukać śledzi w miksturze. Włączamy więc zdrowy rozsądek i lecimy dalej ;).
Oczywiście cytryny, czochu i chrzanu nie kroimy. Czochu dajemy dosłownie malutki ząbeczek bardzo drobno zmielony. Może być malutka szczypta suszonego. Dosłownie dla smaku. Z japy i tak poleci głównie śledź. Zapity żołądkową, nawet nie wyleci ;).
Nie wiem czy można kupić suszony chrzan. Ja wkładam do lodówki 2 m-ce wcześniej świeży korzeń i na święta ucieram go tak by pokrył delikatnym mlaszczykiem całą powierzchnię mikstury.
Na koniec wyciskam sok ze średniej wielkości cytryny i razem z miąszem zapodaję do reszty.
Teraz miksuję łychą wszystko i odstawiam na godzinę, po czym zwracam śledziom ich olej i znowu mieszam. Na koniec dokładnie ubijam wszystko i odstawiam w chłodne miejsce na 24h.

Smacznego :)
_________________

-------------------------------------------------------
Przed rozmową ze mną skontaktuj się z lekarzą lub farmaceutem
 
 
 
Busiek 
Fachowiec



R25: 2,0 TXI, J7R 726, B294, 1991 (grudzien)
Imię: Olimpijka
Wiek: 36
Dołączył: 23 Lut 2009
Posty: 1284
Skąd: Kłodzko - DKL
Wysłany: 2012-12-23, 23:37   
 

U mnie na Wigilii zawsze jak to mówi tradycja jest 12 potraw :). Jutro Wam napiszę co dokładnie jest ;)



Dodał Admin:
Noooo, 12 potraw ... wyjdzie spory post, ale czekamy. Jak nie to .... SPAM ????
_________________
Ostatnio zmieniony przez Tombog 2012-12-24, 01:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
oleks 
Kandydat na znawcę


R25: 2068 Turbo DX B290 1990
Imię: Renia
Wiek: 51
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 574
Skąd: Łodź
Wysłany: 2012-12-25, 21:25   
 

Normalne potrawy typu uszka czy pierogi to można sobie darować, miałem tu na myśli coś szczególnego, ja kiedyś zostałem u ludzi z Suwałek poczęstowany wodą z ciastkami, piernikami i nazywało się to jakoś egzotycznie, tylko nie pamiętam - o coś takiego mi chodziło (śledzik Tombogowy to też ciekawostka pomimo że nie tradycyjna, z serem i chrzanem jeszcze nie ćwiczyłem)
 
 
Busiek 
Fachowiec



R25: 2,0 TXI, J7R 726, B294, 1991 (grudzien)
Imię: Olimpijka
Wiek: 36
Dołączył: 23 Lut 2009
Posty: 1284
Skąd: Kłodzko - DKL
Wysłany: 2012-12-25, 21:49   
 

Tombog Ty mi tu nie groź tylko za kalendarz się bierz :P (a Oleks napisał, że można wymieniać :P).

No więc:
- barszcz
- uszka
- pierogi ruskie
- pierogi z kapustą i grzybami
- karp
- pstrąg
- śledź
- groch z kapustą
- kapusta z grzybami
- kompot z suszu
- kutia
- chałka

No i jeszcze kilka ciast ;)
_________________
 
 
 
oleks 
Kandydat na znawcę


R25: 2068 Turbo DX B290 1990
Imię: Renia
Wiek: 51
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 574
Skąd: Łodź
Wysłany: 2012-12-30, 19:42   
 

Ha a niedawno, rodem ze Śląska jadłem MOCZKĘ - zna to ktoś

Mieszanina orzechów, migdałów, czekolady, rodzynek i chyba podobnych temu rzeczy.
 
 
lipidor 
Administrator



R25: 2l, GTS, gaznik, B29705, 1985
Dołączył: 07 Lis 2009
Posty: 472
Skąd: francja
Wysłany: 2013-01-01, 15:39   
 

Jak domowej roboty to domowej roboty.
Żubrówka na własnym produkcie z jabłek.
Przepis:
Produkujemy wysokiej klasy samogon z jabłek (koniecznie trzeba sklarować nastaw przed destylacją) i wkładamy do niego trawę żubrową pozyskaną na Podlasiu. Ja swoją dostałem od taty przyjaciela z Czarnej Białostockiej.
Po kilku dniach stosujemy :D

_________________
Prawdziwy mężczyzna sika do umywalki.
 
 
 
oleks 
Kandydat na znawcę


R25: 2068 Turbo DX B290 1990
Imię: Renia
Wiek: 51
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 574
Skąd: Łodź
Wysłany: 2013-01-01, 19:10   
 

Hm muszę przyznać że jak na potrawę Wigilijną to bardzo osobliwe :shock:

Ale na Podlasiu jeszcze na wigilii nie byłem (dzieci też to mogą wcinać? :wink: )
 
 
lipidor 
Administrator



R25: 2l, GTS, gaznik, B29705, 1985
Dołączył: 07 Lis 2009
Posty: 472
Skąd: francja
Wysłany: 2013-01-02, 17:56   
 

Moje jedno już może :D
_________________
Prawdziwy mężczyzna sika do umywalki.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Moesz ciga zaczniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Hosting strony: www.tombogmedia.pl
Strona wygenerowana w 0.06 sekundy. Zapytań do SQL: 24