albo sie spsulo takie male cus przy skrzyni biegow ktore odpowiada wlasnie za wlaczanie swiatelek biegu wstecznego albo po drodze jest jakas korupcja wokol pradu
R25: MB S124 200TE 1991r.
Imię: messi Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 08 Sie 2005 Posty: 2031 Skąd: LSW
Wysłany: 2005-11-15, 12:33
Grupa trzymającą władze to pewnie jakieś przekaźniki są lub czasopisma, mozliwe ze ten czujnik przy skrzyni padł. Sprawdź do jakiego momentu dochodzi prąd, a potem szukaj wczesniej:)troche z tym zabawy jest.
_________________ "...a kto umarł ten nie żyje... "
R25: 2,2i, GTX, J7T, B29E, składak 94
Wysłany: 2005-11-15, 13:37
Ten włącznik światła to takie coś do czego dochodzą 2 kabelki.Najczęściej do tego włącznika dochodzi masa(-) a na stałe do żarówki dochodzi plus (+).Może być też odwrotnie ale zreguły jest masa żeby nie było zwarcia w razie uszkodzenia kabla. Teraz musisz sprawdzić jaki biegun dochodzi na stałe do żarówki.
Wcale nie musi byc tez zwalony ten czujnik tylko żródło masy dochodzącej do niego. Jest troszkę z tym zabawy ale powinieneś sobie dac radę. To jest bardzo prosty mechanizm działania, chyba że to jakaś skrzynka automat czy inne wynalazki.
Gość
Wysłany: 2005-11-15, 14:46
Dzięki za rady, wjadę gdzieś na kanał i pobawię się kabelkami.
R25: Turbo-DX B290 '91
Imię: Renia Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 1076 Skąd: Siedlce
Wysłany: 2005-11-15, 17:59
U mnie na jednym kabelku jest na stale "+" bo juz raz po naprawie kabelka przy czujniku sie zastanawialem dlaczego nadal nie swieci? okazalo sie ze padl bezpiecznik Wg mnie instalacja wyglada nastepujaco:
"+" --> bezpiecznik --> czujnik --> zarowki --> masa
_________________ Jesli cos nie dziala to popraw styki
U mnie było ( bo już naprawiłem) tak:
Na bezpieczniku od cofania nie miałem napięcia. Po podaniu napięcia z innego bezpiecznika na ten właściwy, światła zaświeciły i to na wszystkich biegach. Wczołgałem się więc pod auto i zwarłem przewody dochodzące do czujnika. Zadziałało wtedy światełko. Zmierzyłem miernikiem obwód samego czujnika, zarówno na wsztecznym jak i innych biegach. Nie było ciągłości.
Przygoda ta przekonała mnie, że schemat schematem, a połączenie wygląda tak:
Imię: Renia Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 1076 Skąd: Siedlce
Wysłany: 2005-11-16, 14:51
ktos musial ci troche nakombinowac przy kabelkach... nie chce nawet sobie wyobrazac co sie stanie w przypadku gdy kabelek idacy bezposrednio z (+) sie przetrze itp
R25: 2,2i, GTX, J7T, B29E, składak 94
Wysłany: 2005-11-17, 17:22
Ja właśnie o tym wspominałem dlatego sterowanie powinno byc (-) ale różnie w życiu bywa.
Jak taki kabelek się przetrze i zrobi zwarcie a ktoś podlączy na krótko zamiast bezpiecznika to może być wtedy problem.
matysek [Usunięty]
Wysłany: 2005-11-17, 18:14
Podobny problem i mnie dreczy ,ale nie do konca...jak wrzuce wsteczny to raz dziala raz nie,ale zauwazylem ze jesli drazek bardziej przycisne to swiatla wsteczne sie zapalaja...wiec wnioskuje ze to moze czujnik....
Wysłany: 2005-11-17, 19:24
Cytat:
Ja właśnie o tym wspominałem dlatego sterowanie powinno byc (-) ale różnie w życiu bywa.
dlatego tak nie jest poniewaz do tylnych lamp by musialy isc dwa kabelki +12V oraz "sygnal" a jako ze w lampach nie ma podciagnietego (+) tylko wszystkie zarowki maja wspolna mase wiec jest jak jest.
Jeśli po dociśnięciu drążka zapalają się światła, to na 100% jest wytarty czujnik i nie dopycha go dźwignia w skrzyni. Nowy czujnik kosztuje jakieś 40 zł a wymiana to 20 minut.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum