W taką pogodę jak teraz- 25 st.C jeśli jechałbym w trasie 100 km/h na 5 biegu wskazówka temperatury silnika stoi dokładnie na środkowej, dłuższej kresce.
W korkach lub na postoju podnosi się o kreskę wyżej. Wentylator włącza się o grubość wskazówki wyżej i jego praca powoduje obniżenie temp. do stanu 1 kreska nad połową.
Tak mam od 11 lat, wymiana chłodnicy i termostatu nic nie zmieniła. Chłodnica jest z zamienników delfi, termostat oryginał.
R25: Turbo-DX B290 '91
Imię: Renia Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 1076 Skąd: Siedlce
Wysłany: 2006-08-08, 17:54
ja mam takie temperatury (w dieslu z wiatrakiem napedzanym paskiem wiec chodzi non stop)
kreska nr 1 to normalna temperatura ktora mam zazwyczaj, wskazowka rusza sie o ok. 1mm powyzej jesli termostat zamkniety i spada spowrotem do kreski nr 1 przy pelnym otwarciu
kreska nr 2 to temp. jaka uzyskuje w upalne dni jadac powoli w korkach itp
kreska nr 3 to max temp. jaka udalo mi sie uzyskac w poprzednie wakacje - dlugie stanie w korku, upal ponad 30* i nieszczelnosc chlodnicy
dodam ze jeszcze nigdy sie nie zapalila kontrolka przegrzania (zapewne mam czujnik uszkodzony)
_________________ Jesli cos nie dziala to popraw styki
Kiedy kupiłem swoją renie miałem walnięty czujnik włączający wentylator. Odrazu na pierwszej jeździe po mieście w szczycie tak go zagrzałem że wskazówka weszła na czerwone pole, zapaliły się czewrwone kontrolki STOP, chwile potem wybuchła mi chłodnica. Było tak duże ciśnienie, a chłodnica tak zerzarta. myślałem że zawału dostanę. Potworny huk, kłęby pary. Z początku myślałem że coś się pali
_________________ Swoimi wypowiedziami nie zamierzam nikogo obrazic. Pamiętaj jednak, że mam prawo do własnego zdania i zamierzam je wyrażac publicznie. Jeśli Ci się nie podoba nie musisz wcale go czytac.
a u mnie wczoraj zagotowala sie woda. Regulowali mi pompe i troche im nie wyszlo no i musialem mu troche wstawic zeby jechal. W koncu sam wyregulowalem pompe i jest oki a wsazowka temp jest miedzy pozioma kreska a ta nizej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum