Koszt takiego czujnika to 30 zł (EPS 1.850.000; temp. wyłączania 87 st. C punkt zmienny 92 st. C) lub droższy 65 zł (EPS 1.850.618; zakres temp. 92-82 i 95-80 st. C, DWA WENTYLATORY, KLIMATYZACJA)
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
Opis objęty jest prawami autorskimi, pobranie go, zmiana i wykorzystywanie możliwe jest tylko po mianowaniu autora na Administrtora lub Moderatora forum R25
No właśnie w tym problem że dopiero co go wymieniłem. EPS! A może świruje czujnik od wskazań temperatury? I źle mi pokazuje? Ale nie sądze? Nie wiem pomórzcie!
[ Dodano: 2007-03-27, 22:49 ]
No właśnie w tym problem że dopiero co go wymieniłem. EPS! A może świruje czujnik od wskazań temperatury? I źle mi pokazuje? Ale nie sądze? Nie wiem pomocy!
hmm nawet jeśli założyłbyś ten czujnik od renaty 2.2 to i tak wskazania temperatur działania są podobne. Może coś z uszczelką pod głowicą masz nie tak ?
Tombog napisał/a:
Jeszcze nie wiem czy załącza biegi, czy jeden lub dwa wentylatory.
wydaje mi się, że załącza właśnie jeden lub dwa wentyle bo zakresach temperatur tego czujnika podawają dwie możliwości.
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
Opis objęty jest prawami autorskimi, pobranie go, zmiana i wykorzystywanie możliwe jest tylko po mianowaniu autora na Administrtora lub Moderatora forum R25
R25: Turbo-DX B290 '91
Imię: Renia Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 1076 Skąd: Siedlce
Wysłany: 2007-03-28, 14:45
Łukasz napisał/a:
A może świruje czujnik od wskazań temperatury? I źle mi pokazuje?
wtedy by wiatraki sie wlaczaly i tak normalnie bo to dwa calkowicie niezalezne obwody, jesli sie wiatrak nie zalacza to w gre wchodza: czujnik w chlodnicy, wiatraki, bezpiecznik i kabelki miedzy nimi wszystkimi. Wskaznik temperatury (oraz czujnik do niego) nie ma zadnego wplywu na prace wentylatorow.
_________________ Jesli cos nie dziala to popraw styki
Ale chodzi mi o to że tenże "nowy" włącznik załacza wentylatory tuż przed czerwonym polem, a nie po przekoczeniu poziomej kreski. Uszczelka pod głowicą?? Od czasu do czasu dolewam płynu, ale to raczej drobny wyciek. Może poprostu ten włącznik jest jakis tandetny??
R25: Turbo-DX B290 '91
Imię: Renia Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 1076 Skąd: Siedlce
Wysłany: 2007-03-30, 18:59
Nieszczelnosc ukladu chlodzenia moze powodowac problemy, gdyz uklad jest nadcisnieniowy i do prawidlowej pracy musi byc szczelny aby wytworzylo sie cisnienie. Calkiem prawdopodobne ze masz niedokladnie odpowietrzony uklad (przez nieszczelnosc dostaje sie powietrze) i stad moga byc klopoty...
_________________ Jesli cos nie dziala to popraw styki
Nieszczelnosc ukladu chlodzenia moze powodowac problemy, gdyz uklad jest nadcisnieniowy i do prawidlowej pracy musi byc szczelny aby wytworzylo sie cisnienie. Calkiem prawdopodobne ze masz niedokladnie odpowietrzony uklad (przez nieszczelnosc dostaje sie powietrze) i stad moga byc klopoty...
Zgodzę sie całkowicie.
Miałem ten sam problem "z wentylatorami" płyny miałem "niepomieszane" wiec nie podejrzewałem uszczelki .
tez się dziwiłem ze wskaznik pokazuje "bzdury" bo wentylator powinien sie załaczyc.
Wymieniłem dwa czujniki trzeci dla jaj wkreciłem nawet od Poldka i nic .
Tyle ze u mnie raz bywało dobrze a raz zle.
Czyli czasem załączał przy właściwym wskazaniu na desce a czasem poprostu nie.
Sprawdziłem też masy na kostce wentylatorów.
Sprawdziłem przewody i ich łaczenia.
Załaczyłem wentylatory na krótko mostkujac przewód.
Ale przy pracy z otwartym korkiem w zbiorniczku wyrównawczym usłyszałem pojedyńcze "bulgnięcia" nie ustające.
Postanowiłem zagrac Vabank i zdjąłem głowice uszczelka puszczała na odcinku 0.5mm o ile mogę osądzic i pchało "spalinki" "do układu wodnego".Reszta spalinek ze zbiorniczka wyrównawczego "zwiewała" w nocy poprzez odpowietrznik w korku
Końcowa diagnoza spaliny w układzie chłodzenia zaburzały pracę czujnika i całego układu.
a ja walczyłem z 2 tygodnie wczesniej z czujnikami (jak Don Kichot)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum