witam was mam takie pytanie czy ktos wie co ile sie wymienia płyd do wspomagania kierownicy?
czy on nie traci z czasem właściwości i nie robi się zadszy? (przez co wspomaganie jest mniej efektywne)
zastanawia mnie to poiniewaz jak stoje i mam obroty koło 700obr/min to troche musze przygazowac zeby kręciło sie leciutko, wqiadomo ze przy wyższych obrotach jest leprze wspomaganie ale moze różnica zmniejsyłaby się jeżeli płyn byłby gęstrzy, bo zakłądam ze już jest za stary i sie troche zużył. macie jakies doswiadczenia na ten temat?
pozdrawiam i czekam na wasze posty
R25: MB S124 200TE 1991r.
Imię: messi Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 08 Sie 2005 Posty: 2031 Skąd: LSW
Wysłany: 2005-09-11, 17:50
Ja jak narazie musialem tylko dolać bo tak nieprzyjemnie jęczało i gadaczka na mnie krzyczała że coś nie tak ale zbyt duzej roznicy nie poczułem
pzdr
_________________ "...a kto umarł ten nie żyje... "
R25: 2,2i, GTX, J7T, B29E, składak 94
Wysłany: 2005-09-11, 23:20
Ja u siebie stosuje płym Shella i wcale nie jest on taki gęsty. U mnie też jest lżej jak dam troszke gazu, na samych wolnych nie jest tak fajnie. A co do wymiany to sam nie wiem, u mnie są przecieki na pompie i cały czas go dolewam po troszku, więc jest jak nowy.
panowie ja mówiąz z sie robi żadszy po pewnym przebiegu nei sugerowałem ze jest normalnie gęsty- on jest zedki bo taki musi być ale czy po pewnym przebiegu nie robi sie za zadki taki iż efektywność wspomagania spada?
a jeżeli chodzi o brudzenie to jecnak pracyją tam jakies tłoczki jakas pompa metal trze o metal:D weic coś sie sciera zużywa i pływa w płynie potem w płynie
zuzywa sie napewno! zdecydowanie wolniej niz np. olej silnikowy ale wymienic nie zaszkodzi.... gdzies w jakiejs ksiazce czytalem ze co 2 lata sie wymienia! co prawda dotyczylo to innej marki ale pompy sa chyba do siebie podobne
R25: 2,0 txe 1991 Pomógł: 11 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Sie 2005 Posty: 1354 Skąd: Nałęczów
Wysłany: 2005-09-12, 22:34
Wszystkie płyny się wymienia. Wszystko zależy od warunków użytkowania. Wydaje mi się że ma on właściwości higroskopijne i przez to zmienia się jego działanie.
R25: brak r25 Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 16 Kwi 2005 Posty: 159 Skąd: Elbląg
Wysłany: 2005-09-14, 12:34
A na przykład płynj hamulcowy z biegiem czasu traci swoje parametry i wskazane jest wymieniac go co 30.000km, nie wiem jak przy marce renault ale tak jest pewnie tak jest z olejami może nie tak samo ale ale jest.
przed chwila zagladalem do swej polskiej instrukcji i nie znalazlem w niej co ile sie wymienia plyn we wspomaganiu tylko zeby co 10 000 tys km sprawdzic stan
w razie duzych ubytkow skonsultowac sie ze swym przedstawicielem renault co kolwiek to oznacza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum