R25: Turbo-DX B290 '91
Imię: Renia Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 1076 Skąd: Siedlce
Wysłany: 2007-06-16, 15:45 Odpowietrzanie hamulcow z ABS
Zaznaczam na wstepie ze nie planuje zapowietrzac calego ukladu Czeka mnie wyjecie i rozruszanie tloczka w tylnym prawym zacisku w zwiazku z czym bedzie trzeba odkrecic przewod hamulcowy. Jesli sie uda wszystko zgodnie z planem to zostanie do odpowietrzenia tylko koniec czyli wezyk + tloczek. Czy medota tradycyjna wystarczy? Domyslam sie, ze odpowietrzanie samej pompy ABS nie bedzie konieczne.
_________________ Jesli cos nie dziala to popraw styki
R25: R25 TX 2,2 J7TA732 KAT B/G 1992 Pomógł: 13 razy Wiek: 78 Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 538 Skąd: werbkowice
Wysłany: 2007-06-17, 06:43
Tombog napisał/a:
pompa w stanie spoczynku ma zamknięty swój obieg,
Pompa hamulcowa zamknięty obieg ma przy wciśniętym"pedale' hamulca.
Przed odkręceniem wężyka wciśnij "pedał" i zablokuj go w tym położeniu
Ja również nie mam wykształcenia w tym kierunku ale zawsze postępuję tak jak opisałem.
Przy najbliższej okazji sprawdzę czy w stanie spoczynku jest wyciek płynu hamulcowego z odkręconej końcówki przy instalacji z ABSem.
Ostatnio zmieniony przez Tombog 2007-06-17, 18:40, w całości zmieniany 2 razy
Żeby było jasne o co mi chodzi:
pompa ABS jest za pompą hamulcową. W momencie awarii, popma ABS jest odłączana i nie jest za, tylko jakby obok i nie bierze udziału w systemie.
Identycznie jest przy wyłączonym silniku, gdy układ jest w stanie spoczynku. Pompa ABS jest jakby obok układu głównego. Płyn płynie od pompy hamulcowej do tłoka hamulca pomijając układ pompy ABS, która jest zamknięta w tym momencie.
Mogę się oczywiście mylić, gdyż doktoratu z układów hamulcowych nie robiłem, ale tak to widzą znawcy i za nimi powtarzam
Zulus ja żeby odkręcić zacisk ham. zacisnąłem tylko żabką elastyczny przewód hamulcowy możliwie najbliżej tego zacisku. Po rozruszaniu zacisku wciskasz na maksa tłoczek i składasz wszystko do kupy. Po zdjęciu żabki odpowietrzasz tylko ten jeden zacisk i powinno być gitara.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum