Posiadam teraz akumulator 12V 60Ah 390A.
Na zime zamierzam kupic nowy tylko nie wiem jaki ??
Według katalogu Centry sa 3 typy do R25
1- Futura 12V 62Ah 640A
2- Plus 12V 62Ah 540A
3- Standard 12V 62Ah 540A
Od lat używam akumulatorów 74 Ah
Najpierw miałem ZAP Piastów- wytrzymał od 1996 do 1998 r. Porażka- dostał zwarcia w jednej z cel. Potem- bezobsługowego Bosch Silver- działał poprawnie do końca 2004 r.
Zdjąłem go dla zasady- wybierałem się w podróż zimową .
Teraz mam Hoppecke 74 Ah od 3 lat. Bardzo dobry i mogę kontrolować stan elektrolitu.
Co do pojemności- im większa tym lepiej. Nie ma możliwości uszkodzenia czegokolwiek w instalacji samochodu.
Dobrze jest też zwrócić uwagę na max. prąd rozruchowy, zwłaszcza w dieslach.
_________________ A part le sexe Francais, superbe, il y a aussi la motorisation Francaise!
>>>>>>>>> Mam na imię Janusz i jestem renoholikiem <<<<<<<<<<
Jeśli jest sporo elektryki - no to trzeba aku o trochę większej pojemności...
Janusz ma rację - większa pojemność nie zaszkodzi - będzie tylko ciut droższy i może sie zdażyć że będzie niedoładowany... (zasiarczy się) No i oczywiście ropniaki muszą mieć większy prąd rozruchowy - benzynki niekoniecznie Wystarczy 500 A
No i pamietać należy żeby nie kupić z odwrotnym plusem... Ale chyba takie przygody sie już nie przydażaja...
kilka dni temu sobie ten zalozylem do reni a sprzedawca wyjatkowo zachwalal ze ach och i wogole...poki co jest w porzadku
i do tego 3 lata gwarancji ma
Ja w swojej Baccarze miałem Plus 12V 62Ah 540A i nie miałem z nim problemów. Miałem problemyz elektryką, przez co nie doładowany zawsze jeździł, ale nigdy nie sprawił mi zawodu. Nawet po kilku dniach na mrozie, rozkręcał silnik bez większych problemów.
Teraz mam 2 szt. pieces oryginales RENAULT 74A i zobaczymy jak się sprawdzi
Wysłany: 2007-10-30, 16:54
Cytat:
Co do pojemności- im większa tym lepiej.
z tego co wiem to zbyt wiele większa pojemność akumulatora nie jest zalecana z tego względu że alternator ma pewną wydolność i w razie przekroczenia jej akumulator będzie nie doładowany. Moim zdaniem najlepiej stosować zalecane pojemności akumulatora tylko brać pod uwagę prąd rozruchowy a na pewno nie będziesz miał problemów z odpalaniem
_________________ Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło...
To już kiedyś było omawiane.
Alternator daje sobie ileś tam Amper przy 14 Voltach.
Jak u mnie jest to 105 A
Akumulator powinien być ładowany do pełna co zwiększa jego żywotność (mniejsze zasiarczenie płyt). Jak dasz za duży aku do alternatora to po prost od czasu do czasu naładuj go i problem z głowy. Sprawdzić jest bardzo prosto- woltomierzem na jałowym.
Teraz im bardziej wyrafinowana konstrukcja tym lepsza trwałość np osobne saszetki na płyty, różne dodatki przeciw zasiarczeniu itp.
Wszystko zależy od ceny.
A co dziś nie chińskie. Choć fakt,że trochę tani,ale się sprzedaję.
Ile zatem powinien kosztować żeby nie było że chiński czy wietnamski ?
tyle co ten:
http://allegro.pl/akumula...3278458714.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum