Któż nie ogladał "kultowego" filmu Back to the future?
To głownie dzięki temu filmowi DMC12 nie został zapomniany. Nie sprzedawał się zbyt dobrze w Ameryce i był zbyt drogi.
Zawsze byłem przekonany, że to amerykański samochód. A to nieprawda. Powstał i produkowany był w Europie, w Irlandii, pod Belfastem. Prace inżynierskie prowadził Colin Chapman, założyciel i właściciel Lotusa. Projekt nadwozia- Giorgetto Giugiaro. Podobno jedynymi amerykańskimi akcentami są w tym samochodzie własciciel- DeLorean i dwie śruby z gwintem calowym w całej konstrukcji.
I cóż to wsystko ma wspólnego z naszymi reniami?
Serducho. DMC12 miały silnik koncernu PRV (peugeot/renault/volvo), V6 2.7l Z7V !!
Do tego skrzynia biegów z renault fuego. Jaki ten motoświatek mały...
_________________ A part le sexe Francais, superbe, il y a aussi la motorisation Francaise!
>>>>>>>>> Mam na imiÄ™ Janusz i jestem renoholikiem <<<<<<<<<<
A ja dodam że przez wzgląd na amerycański rynek zdławili moc silniki przez to auto miało słabe osiągi i jeden z powodów do kupna odpadł, a gdyby wsadzili turbo to by była rakieta Co do konotacji R25 to lotus Esprit używał skrzyni od R25
ale zważ na jakim paliwie... i do tego kondensator strumienia.
seryjnie tak nie było.
_________________ A part le sexe Francais, superbe, il y a aussi la motorisation Francaise!
>>>>>>>>> Mam na imiÄ™ Janusz i jestem renoholikiem <<<<<<<<<<
R25: 2,2/2,5 TX/V6Turbo J7T/Z7U B29E/B29G 86?/90
Wysłany: 2008-02-24, 22:46
A smieszne jest, ze to jest totalny zlepek wielu marek, hamulce przednie sa bodajże od Jaguara, a tylne juz od forda produkowanego w tamtym czasie:) Niestety nie pamietam reszty przykladow, ale jest ich mnostwo:)
_________________ The two most common elements in the universe are Hydrogen and stupidity.
Harlan Ellison
No a czego się spodziewać po aucie które jest robione przez fascynata a nie przez wielki koncern motoryzacyjny. Mógł sobie powybierać elementy to i sobie powybierał. Szkoda że nie do końca celnie (2.5 turbo było by zdecydowanie lepszym wyborem)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum