Zaznaczam, że temat dotyczy tylko V6 w automacie !!!! .
Co pokazuje wam komputer na chwilowym spalaniu przy ruszaniu, np. spod świateł ? Moja renia najpierw 14, potem 19, potem 21,5 i potem już spada. Szybkość zależy od tego czy się spieszę czy nie .
Jak jest u was ? Czy to normalne wartości ? Nie udało mi się mniejszych zanotować
a gdy wcisne magiczny guziczek EXC plus do tego gaz w podloge to i 35 wyswietlalo sie momentami...
zauwazylem tez ze jazda na tempomacie podwyzsza spalanie o okolo llitr!
jak operuja swoja nozka to spala minimalnie mniej....
w kazdym co badz razie w trasie takiej jak do francji srednie spalanie na poziomie 9,7 przy sredniej predkosci 110-130 to dobry wynik.
No, to znaczy, że nie ma co grzebać . Jeśli do Francji wychodzi 9,7 po ludzkich drogach to znaczy, że moja renia zamykając się w 10 na naszych, jest całkowicie w pełni sprawna .
Przecież miałeś renie z tym silnikem i musisz wiedziec ile spalała. Biorąc pod uwagę poprawkę na automat- mozna łatwo rząd wielkosci ustalić. No i jechaliśmy przecież a Francji miemal tą samą trasą. Czy nie zmierzyłeś zużycia paliwa wtedy?
Nie wydaje mi sie, abyś miał coś nie tak we Francuzeczce. Dobry czad dawała w trasie.
_________________ A part le sexe Francais, superbe, il y a aussi la motorisation Francaise!
>>>>>>>>> Mam na imię Janusz i jestem renoholikiem <<<<<<<<<<
Janusz. Pytanie nie dotyczy spalania wogóle, tylko chwilowego podczas ruszania. A moja poprzednia renia miała taki silnik, ale skrzynię manualną i nie miała takiego kosmicznego spalania przy starcie. Stąd właśnie moje zaciekawienie tym tematem i pytanie do innych posiadaczy takiego zestawu. W końcu jeśli zegary padły, to czemu nie miało paść coś jeszcze ? .
Pozatym w manualu tempomat bardzo ograniczał spalanie, a z wypowiedzi, np. Blondasa wynika, że w automacie zwiększa. Nie zdawałem sobie z tego sprawy i na pewno to sprawdzę przy najbliższej okazji .
Ja rozumiem, ale znając wskazania komputerka w sprawie średniego spalania z trasy ponad 1000 km i faktyczną ilość wlanego na tej trasie paliwa można sprawdzić dość wiarygodnie średnie spalanie i na tej podstawie uznać, że wskazania chwilowe też są poprawne.
_________________ A part le sexe Francais, superbe, il y a aussi la motorisation Francaise!
>>>>>>>>> Mam na imię Janusz i jestem renoholikiem <<<<<<<<<<
tempomat w polaczeniu z automatem to cudowna sprawa...
wlaczam funkcie zapamietywania ostatniej predkosci i gdy np. zlapia mnie siwatla po zapaleniu sie zielonego puszczam hamulec wciskam pamiec tempomatu i sam zmieniajac biego rozpedza sie do zadanej predkosci...
nogi na sufit sobie mozna zalozyc!
Tomku wszystko jest prawidłowo. Nic nie kombinuj. Ja już teraz nie spoglądam na wskazanie komputera bo jak wracałem z Żabieńca ,przez obserwacje spalania a nie prędkosciomierza wysuszyli mnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum