Wysłany: 2008-12-10, 19:48 elektryczny zamiast linki
witam mam pytanko u mnie w renault 25 mam linke w liczniku predkosciomierza a mam cale kompletne tablice na elektryke i chcial bym ja zalozyc czy jest to mozliwe jokos podlaczyc zeby licznik chodzil elektrycznie?
Teoretycznie jest taka możliwość. Są linki z impulsatorami. Podobno, bo w ASO nie pytałem .
Generalnie zmiana zegarów wiąże się z wymianą skrzyni, bo właśnie w niej jest montowany impulsator. Z tego co wiem, nie da się go zamontować w skrzyni na linkę. Zbyt wiele różnic i roboty. Choć znam takich, co z pralki robili video w zamierzchłych czasach ( anegdota).
Najprostrzą metodą jest kupno skrzyni z impulsatorem .
Następną sprawą są wiązki w desce. W wersji analogowej jest jakieś 70% mniej kabli i zupełnie inne wtyczki do deski.
Moja rada - odpuść sobie
Imię: Rządówka Pomógł: 19 razy Wiek: 59 Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3687 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-12-10, 20:01
post mi nie wszedł
pisze raz jeszcze - słyszałem, że linki z impulsatorami były montowane w R 19. Podobno mozna takie kupić. Jak one jednak działaja z licznikiem i wskaźnikami od R 25 to juz sam musisz sprawdzić. Jak sprawdzisz to napisz
R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka Pomógł: 19 razy Wiek: 59 Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3687 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-12-10, 21:04
Tombog juz Ci ładnie wyjasnił - podłącza się licznik do impulsatora w skrzyni biegów - masz impulsator w skrzyni - nie masz linki. Masz linkę a nie impulsator - musisz kombinować
aby zamontowac ele. zegary tak jak to fabryka robila potrzebna jest odpowiedznia skrzynia na linke z impulsatorem:)
bo do tej skrzyni co masz nie zamontujesz tych el. zegarow.
dalo by rade ale musialbys znalezc linke predkosciomierza taka zeby pasowalo 1 gniazdo do tej skrzyni co masz a 2 gniado pasujace pod te el.zegary
czyli zwykla linka predkosciomierza z impulsatorem na koncu
R25: R25 TX 2,2 J7TA732 KAT B/G 1992 Pomógł: 13 razy Wiek: 78 Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 538 Skąd: werbkowice
Wysłany: 2008-12-11, 11:26
Mariusz1500 napisał/a:
aby zamontowac ele. zegary tak jak to fabryka robila potrzebna jest odpowiedznia skrzynia na linke z impulsatorem:)
bo do tej skrzyni co masz nie zamontujesz tych el. zegarow
R25: Turbo-DX B290 '91
Imię: Renia Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 1076 Skąd: Siedlce
Wysłany: 2008-12-13, 21:36
W reni z licznikiem elektroniczym (fabrycznym) nie ma linki wogole a sygnal idzie oddzielnym kabelkiem prosto z czujnika ze skrzyni. Gdzies obilo mi sie o uszy ze byly wersje z mechanicznym licznikiem na linke i jednoczesnie z gadaczka, wtedy byl montowany do linki impulsator.
Mozna by bylo tez sprobowac przerobic tak jak to sie robi w samochodach TAXI ale to juz raczej gra nie warta swieczki...
_________________ Jesli cos nie dziala to popraw styki
Gdzies obilo mi sie o uszy ze byly wersje z mechanicznym licznikiem na linke i jednoczesnie z gadaczka
tak jest właśnie zrobiony mój GTX 1988 ph1.
ma licznik km mechaniczny, ale i kalkulatorek z wyswietlaczem i synteze mowy też.
_________________ A part le sexe Francais, superbe, il y a aussi la motorisation Francaise!
>>>>>>>>> Mam na imię Janusz i jestem renoholikiem <<<<<<<<<<
Adaś, to są zegary w pełni elektroniczne. Tylko sam licznik jest na linkę wstawiony. Wiązki w tym przypadku były już kompletne, pod rozwiązanie w pełni elektroniczne. Różnica jest tylko w dwuch kabelkach, zasilających wskazówkę prędkości . Rozwiązanie prawdopodobnie przejściowe, zanim pojawiły się skrzynie z impulsatorem do silników 2.0 i 2.2.
Nijak się to ma jednak do sedna tematu. Areckicz ze swoimi wiązkami w desce nic nie zrobi. Tyle kobinacji, że taniej i szybciej kupić nową renię już z elektroniką w zegarach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum