Wysłany: 2008-12-23, 12:21 Historia r25 w Renault TRENDS
Właśnie przeczytałem artykuł i normalnie ręce opadły ile mozna zrobić błedów i pozmieniać faktów. Zdaję sobie sprawę że czasem coś się generalizuje bądź ubarwia aby się lepiej czytało ale bez przesady.
1. Jeżeli pisał o odmianie 25 limousine można było też wspomnieć o wersji kombi.
2. O ile dobrze się orientuje Limousine była też z turbo dieslem, jednak tego nie jestem w 100% pewien
3. Dziwnie są opisane wersje specjalne. Np 1989 wersje Auteuil i Camargue, czy ktoś widział PH2 bez wspomagania albo z materiałową tapicerką?
4. Baccara mogła być również z V6 bez turbo
5. Ciekawe jakim cudem gościo wymyślil sobie dwie moce silnika czterocylindrowego skoro już rodzajów były trzy (2.0 gaźnik, 2.0 wtrysk, 2.2 wtrysk) które jeszcze miały odmiany o różnej mocy.
6. W PH2 były wszystkie te silniki jak wyżej plus 2.0 12 zaworów, nie wiem jak z dieslami.
7. Poziomy i elementy wyposażenia wzięte z kosmosu.
- TS nie miało nic, bardziej spektakularne od braku wycieraczki z tyłu jest brak prawego lusterka.
- Radio było nie 2x20w tylko 4x20w
- Mógł autor dopisać kiedy dochodziła gadaczka
- Najżadziej występującym elementem wyposażenia było aktywne zawieszenie
- A przedewszystkim informacja że prawie nie ma dwóch identycznych modeli gdyż lista opcji była bardzo długa i każdy klient mógł na zamówienie skomponować swoją R25
8. Na rynku nie pojawiło się renault premier,, tylko dodge monaco lub eagle premier, renault występowało tylko jako prototyp.
9 A przede wszystkim amerykańskie odmiany były robione na płycie 25 w sumie na jej rami bo jak zmrużyć oczy to widać w nich kształt 25, np drzwii są bardzo podobne itd.
To tak ogólnie.
Ale bądź co bądź miło że wogóle powstał, teraz warto zaineresować jakiś bardziej popularny magazyn motoryzacyjny. AŚ lub Motor jak ktos ma wtyki to niech działa
[ Dodano: 2008-12-23, 12:35 ]
Dopiszę jeszcze że przykre jest to że za grubą kasę kupuje się pismo w którym tyle błędów, jest to pismo do wąskiego grona ludzi często fachowców w tej dziedzinie i powinno być na wysokim poziomie. Gdybym był zupełnym laikiem i chciał sobie poczytać o samochodzikach to bym sobie kupił Motor
Myślę gzara że, masz racje i warto te uwago przesłać do autora tego artykułu.
My nie wiedzieliśmy,że oni szykuja także taki artykuł.Szkoda że, nie dali do przeczytania zanim wydrukowali go w takim kształcie.
Co do AŚ lub Motoru to nie jest to takie proste.Już próbowaliśmy i narazie nie są zainteresowani.Będziemy temat drążyć dalej...nie damy za wygrana
Ja uważam jednak że warto od czegoś zacząć....niż nic nie robić
Podstawowy błąd autora- nie zapytał tych, którzy wiedzą. NAS.
Trzeba mu koniecznie wysłać maila, a jeszcze lepiej- jego szefowi. Gdyby pisali przypadkiem o R25- nie ma sprawy, ale oni to zrobili z inspiracji Agaty i Blondasa i zamiast szukać nędznych źródeł w necie- mogli zapytać tych co wiedzą, albo nawet poczytać forum.
Nie doceniają nas.
Błędów jest więcej w tym artykule- choćby rok rozpoczęcia produkcji.
_________________ A part le sexe Francais, superbe, il y a aussi la motorisation Francaise!
>>>>>>>>> Mam na imię Janusz i jestem renoholikiem <<<<<<<<<<
R25: 2150,TX,J7R,1992
Wysłany: 2008-12-23, 20:46
Gzara napisał że jednym z błędów jest wyszczególnienie Ph2 bez wspomagania.
Otóż chciałem powiedzieć że sam takową prowadziłem,ciężko było ale dałem radę.
Święte słowa...rok produkcji nie taki.
Musimy wyszukać błędy w artykule i wysłać do redakcji....niech wiedzą ,że fuszerki nie warto odstawiać bo to tylko zniechęci....np.takich ludzi jak my.
Właśnie przejrzałem katalog z `89 i wspomaganie jest w każdej wersji w standarcie
W gatalogu wszystkiego nie ma, poza tym katalog tez ma swoich redaktorów jak renault trends i tez się zdarzaja błędy.
Poza tym inny katalog na niemcy, inny na francję, inny na włochy, to też często inne standardy wyposazenia.
[ Dodano: 2008-12-24, 15:15 ]
ja np pamiętam, że w ph1 w najubozszej wersji nie było np listew bocznych na drzwiach(ale to nie ten temat)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum