Auta z rynku francuskiego nie miały środkowego pasa.
Ale też auta z rynku francuskiego miały żółte światła, więc argument to żaden w dyskusji . Skoro każą wydłubywać żółte światła, to tylko czekać, aż każą domontowywać środkowe pasy
Witajcie! Jeszcze raz wróciłem do problemu żółtych świateł, ponawiając pytanie do KW policji we Wrocławiu, mając nadzieję,że może nastąpiły jakieś odstępstwa, przynajmniej w odniesieniu do świateł drogowych. Przecież to są jedyne światła w samochodzie, których nikt nie powinien oglądać z przodu bo zostanie oślepiony i prawdę mówiąc barwa tych świateł nie powinna mieć żadnego znaczenia. Oto odpowiedź:
Dzień dobry.
W odpowiedzi na Pana pytanie dotyczące możliwości użytkowania samochodu wyposażonego w reflektory emitujące światło barwy żółtej selektywnej po dniu 31.12.2009 r.informuję, że obecny stan prawny na to nie zezwala. Jedyną dopuszczalną barwą okresloną w przepisach dla świteł drogowych, mijania i pozycyjnych przednich jest barwa biała.
Niestety w kwestii rozwiązania Pana problemu nie potrafimy doradzić jakie rozwiązanie techniczne będzie dla Pana najkorzystniejsze. Istotne jest aby dokonując tej przeróbki zachowane zostały parametry reflektorów tak aby pojazd mógł uzyskać dopuszczeniedo ruchu.
Spoko Adam, myślę, że nikt nie będzie wnikał w to, bo raczej świadomość, że nasze renie miały fabrycznie montowane światła żółte, jest wśród policji dość mizerna, a i w papierach nie masz śladu o tym.
Wg mnie skoro na reflektorze jest europejski znaczek homologacyjny to nikt nic mi nie moze zrobic - wszelkie przerobki swiatel wiaza sie z utrata homologacji. Ciekawe kto by mi na to pozwolil? Nie da sie wydlubac zoltego kapturka bez rozebrania lampy (klejonej). Bede jezdzil z zoltymi kieliszkami i kropka!
_________________ Jesli cos nie dziala to popraw styki
W odpowiedzi na Pana pytanie dotyczące możliwości użytkowania samochodu wyposażonego w reflektory emitujące światło barwy żółtej selektywnej
No właśnie. "emitującej" !!! Co w przypadku gdy reflektory niczego nie emitują ??? A jeśli, np. zamaluję reflektor czarną farbą, ale pozostawię w nim żółty klosz żarówki, to czy to będzie reflektor emitujący, czy nie ???
Z drugiej strony to nie można posiadać, czy nie można używać ??? Bo to jakby dwie różne sprawy są . Przepis mówi, że auto musi mieć pewne światła i nasze renie takowe posiadają. Nasze żółte światła są dodatkowe, wykraczające poza przepis, więc jako takie nie mogą podlegać zakazowi posiadania. Inna sprawa ich używanie, no ale zawsze można zamontować ich wyłącznik i sobie nimi świecić, tylko wtedy, kiedy chcemy. Przykładowo na drodze leśniej, polnej, itp. Jeśli nie chcemy niszczyć instalacji, to wyjmujemy żarówki i też po sprawie . Klosza w naszych reniach moim zdaniem nie ma przymusu wydłubywać .
no właśnie. Powraca temat halogenów. Dzwonił kolega od TX V6 z Koronowa i na przeglądzie mu powiedzieli, że musi żółte klosze od halogenów wymienić na białe. Auto przegląd przeszło ale panowie twierdzą ze stanowczością, że za te żółte policja zatrzyma dowód rejestracyjny.
Witajcie! Jak niektórzy być może pamiętają, temat przerabiałem, bo mnie żywotnie dotyczył (vide wcześniejsze posty). Problem dotyczy świateł pozycyjnych, mijania i drogowych. Ustawa nie zakazuje używania świateł przeciwmgłowych o barwie żółtej selektywnej. Zastrzeżenia diagnosty wynikają z braku wiedzy. Światła przeciwmgłowe są jedynym rodzajem reflektorów o dopuszczalnej barwie innej niż biała. Pozdrawiam.
Co w przypadku "halogenów" ma zasadniczą zaletę bo już najstarsi górale wiedzą że żółte światło wielelepiej radzi sobie we mgle.
Robiłem przegląd w obu renówkach i nie usłyszałem na temat żółtych halogenów ani słowa , a ich działanie było oczywiście sprawdzane więc diagnostadoskonale widział co mu w gały świeci .
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
Dodam tylko że we Francji światło żółte selektywne jest w dalszym ciągu legalne lecz nikt go nie stosuje i żółte żarówki są po prostu nie do zdobycia. Dowiedziałem się tego szukając nakładek na żarówki do R19 dla naszego kolegi hipisa - wszyscy jeżdżą na białych i jest fajnie.
_________________ Prawdziwy mężczyzna sika do umywalki.
I tak to polski głąb - czyt. min infrastruktury przeprowadził racjonalizację za którą jak to w minionych czasach bywało odebrał stosowną premię.Już kiedyś podobne bezmóżdże likwidowało zielone strzałki do skrętu w prawo . gadżet z usa pt. polski kubek ma ucho w środku . Idealnie by pasował w tym ministerstwie do porannej kawy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum