Tak przy okazji remontu silnika zacząłem się zastanawiać nad syntetykiem.
Zalety są nie podważalne (jeden polonez na sysntetyku zrobił 150 kkm).
Tylko szkoda trochę kaski.
-zrobiłem już nawet u nich zakupy - tyle,że ja potrzebowałem olej przekładniowy o spec.
właściwościach, do tylnego mostu z LSD.
_________________ Moja jest tylko racja,bo to Święta Racja.
A nawet jak jest twoja,to moja jest mojsza niż twojsza,bo moja racja jest najmojsza i tylko ja ją mam.
( Dzień Świra )
-ponoć życie zaczyna się po 50-tce,..no może
po dwóch..
R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka Pomógł: 19 razy Wiek: 59 Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3687 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-03, 14:48
mój Kopciuszek jeździł na półsyntetyku z Lotosu. Z silnikiem nigdy nie miałem, żadnych problemów - żadnego przepalania oleju itp. Ślązaczka ganiała na jakimś mineralnym Selectolu - zmieniłem jej więc na mineralnego Elf'a. Co jest w misce Bordówki pojęcia nie mam
R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990 Pomógł: 17 razy Wiek: 47 Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 1603 Skąd: Grudziądz/Pszczyna
Wysłany: 2010-05-04, 07:33
Prawdę mówiąc wszystko zależy od tego czy jest to faktycznie olej syntetyczny ( jeśli na takim Ci zależy ) . Z drugiej strony , gdybym władował kasę w remont sinika , to nalał bym tam coś bardziej pewnego.
Gośc już niestety nie żyje ale był to można rzec wybitny mechanik. Po remoncie silnika lał on do niego złotego lotosa ( a wówczas na rynku była to nowości nie było taiego wyboru olejów ) , stawiał samochód na kilka ( naście) godzin na chodzie i potem zlewał i wywalał ten olej zalewając silnik nowym już tym na ktorym silnik miał pracować .
Koszt tego oleju z porównaniu z kosztem remontu był w tym momencie pomijany.
I w Twoim wypadku też bym nie oszczędzał na oleju nawet jak ma on być wlany tylko " na chwilę ".
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum