Wysłany: 2010-12-12, 22:52 Problem z komputerem pokładowym.
Witam. Mam problem z komputerem pokładowym w mojej R25.. Pokazuje on tylko przebieg kilometrów. Przy innych opcjach wyswietlaja sie poziome kreski..
Proszę o pomoc.
Kolego podeślij jakieś fotki jak to wygląda Napisz ile masz paliwa w baku bo z lewej strony wyświetlacza jest ilość paliwa i jeżeli jest poniżej 6l to będzie ci pokazywać "--" Jeżeli działa ci prędkościomierz to reszta wskazań powinna być prawidłowa ( chyba że przy przekładce nie podłączyłeś czegoś w kabelkologi . Możesz jeszcze spróbować zrobić test zegarów i sprawdzić co ci pokaże ( Naciskasz równocześnie Przyciski- "000" nad pokrętłem od oświetlenia tablicy rozdzielczej, przycisk pod tym pokrętłem od przebiegu, oraz przełącznik od funkcji zegarów który znajduje się na przełączniku od wycieraczek). Miłej zabawy i Serdecznie witam przy okazji
Ostatnio zmieniony przez JAGIEŁ 2010-12-13, 16:36, w całości zmieniany 2 razy
Dzisiaj przegladałem licznik i jest przerwany kabel (o ile sie nie myle to czujnik od licznika jest w skrzyni biegów) Moze to byc przyczyna niedziałajacego komputera? Przebieg głowny jest ale dziennego nie ma. Paliwa mam napewno ponad 6l. Test zegarów tez robiłem.
Jeżeli jest to szary kabel z trzema żyłami w środku i jest przerwany to może to być przyczyną. Polutuj i poizoluj wszystko dobrze i powinno działać jeżeli dalej nie pokazać to dopiero będzie trzeba się zająć czujnikiem. W każdym bądź razie służe radą bo walczyłem z takimi objawami przez ponad pół roku Pozdrawiam
R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990 Pomógł: 17 razy Wiek: 47 Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 1603 Skąd: Grudziądz/Pszczyna
Wysłany: 2010-12-13, 22:45
Gdyby był uszkodzony przewód czujnka prędkości to licznik nic by nie pokazywał ( a na pewno nie prędkośc czy przebieg ) .
Tutaj prawdopodobnie był przerwany przewód podający sygnał przepływomierza z komputera wtrysku , dlatego tez licznik nie był w stanie pokazać nic związanego ze spalaniem.
Kolego dobrym zwyczajem jest podzielenie się rozwiązaniem, aby ktoś w przyszłości mógł skorzystać. Gdyby każdy zadawał tu tylko pytania a nikt nie dzielił się rozwiązaniami , to forum nie miało by sensu, Szukałeś pomocy , pomóż tez innym jeśli udało Ci się rozwiązać samemu problem.
Pozdrawiam
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
Widocznie to nie forum pomogło koledze, to co się będzie dzielił rozwiązaniem. Auta nasze stare, więc albo za kilka dni pojawi się z nowym problemem (ciekawe tylko kto mu odpisze ) , albo w cholerę sprzeda złom .
Eeech, młodość ... swoje prawa ma
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum