Ja dwa dni temu miałem zamiar uruchomić klimę , też naprawiłem wąż o którym wiedziałem że jest uszkodzony , ale niestety . ża cholere nie chciało mi zrobić próżni i jak się okazało , pojawiła się dziura w chłodnicy. Klima w R25 to ciężki temat. Jest mnóstwo mikro wycieków i czynnik zazwyczaj ucieka po kilku tygodniach/miesiącach. Nawet stosując opisany tu przeze mnie na forum sposób i bedąc pewnym że wszystko jest szczelne, i tak tworzą się szybko nowe nieszczelności. Lata zrobiły swoje. Nie daj sobie czasami napełnić R134ą bo wszystko się rozpuści. R12 jest od 95 roku czynnikiem zakazanym i wysoce karalnym więc Ci "posiadacze" starych zapasów , tak naprawde wpuszczają często coś innego . Najlepszy zamiennik czyli R409A też jest od kilku lat wycofany. Zamiennik 413 itd , jest nic nie warty bo większośc składu to r134A w tej mieszance .
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
Ja dwa dni temu miałem zamiar uruchomić klimę , też naprawiłem wąż o którym wiedziałem że jest uszkodzony , ale niestety . ża cholere nie chciało mi zrobić próżni i jak się okazało , pojawiła się dziura w chłodnicy. Klima w R25 to ciężki temat. Jest mnóstwo mikro wycieków i czynnik zazwyczaj ucieka po kilku tygodniach/miesiącach. Nawet stosując opisany tu przeze mnie na forum sposób i bedąc pewnym że wszystko jest szczelne, i tak tworzą się szybko nowe nieszczelności. Lata zrobiły swoje. Nie daj sobie czasami napełnić R134ą bo wszystko się rozpuści. R12 jest od 95 roku czynnikiem zakazanym i wysoce karalnym więc Ci "posiadacze" starych zapasów , tak naprawde wpuszczają często coś innego . Najlepszy zamiennik czyli R409A też jest od kilku lat wycofany. Zamiennik 413 itd , jest nic nie warty bo większośc składu to r134A w tej mieszance .
Można jeszcze tak: mieszankę R600a + R290.
Albo kupić gotowca: www.easyklima.pl/
Oczywiście bez uszczelnienia to i tak lipa
Drodzy Koledzy.
Mamy już połowę lipca, a temat ze zlotem (spotem) w ogóle nie ruszył. Ja powiedziałem, ze w tym roku mam trochę innych spraw i z organizacji naszego spotkania się wycofuje, ale widzą, że nikt nie chce podjąć się tego to postaram się jakoś znaleźć trochę czasu i zorganizować nasze coroczne spotkanie .
Pytanie czy pasuje Wam 09.08-11.08 (drugi weekend sierpnia).Miejsce jeszcze nie jest określone, ale myślę, że będzie to gdzieś w centrum kraju.
Proszę tylko podać kto będzie chętny na taki weekendowy wypad .
Lista:
1. Busiek - 1 osoba
Ostatnio zmieniony przez Busiek 2019-07-18, 13:32, w całości zmieniany 1 raz
_________________ Moja jest tylko racja,bo to Święta Racja.
A nawet jak jest twoja,to moja jest mojsza niż twojsza,bo moja racja jest najmojsza i tylko ja ją mam.
( Dzień Świra )
-ponoć życie zaczyna się po 50-tce,..no może
po dwóch..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum